FACEBOOK

Βασική υπακοή

Τα περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς ενός σκύλου, τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να διορθώσουμε είναι κατά 90% αποτέλεσμα λαθών που έχουν γίνει μέχρι την ηλικία των 5 μηνών. Η προ εκπαίδευση του κουταβιού έχει πολλά πλεονεκτήματα τόσο για τον σκύλο όσο και για τον ιδιοκτήτη του. Το κουτάβι δημιουργεί ένα σταθερό και ήρεμο χαρακτήρα χωρίς φοβίες, ανασφάλειες και νευρικότητα. Όταν το κουτάβι φτάσει τους 5 μήνες τότε η βασική υπακοή θα έρθει ως φυσική συνέχεια της προ εκπαίδευσης με πολύ γρηγορότερα και άρτια αποτελέσματα. Η περίοδος της βασικής υπακοής είναι πολύ σημαντική για το σκύλο και για τον ιδιοκτήτη του διότι αποκτά ικανότητες χειρισμού του σκύλου του και μαθαίνει πως να επικοινωνεί με αυτόν χρησιμοποιώντας την γλώσσα του σώματος και το χρώμα στη φωνή του. Έτσι χτίζεται από νωρίς μια δυνατή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ανθρώπου και σκύλου, απολύτως απαραίτητη για την αρμονική συμβίωση και των δυο στο μέλλον.

Στη σχέση αυτή βασική αρχή είναι η ιεραρχία ανάμεσα στο αφεντικό και στο σκύλο του, αλλά και ο σεβασμός του ενός ως προς τον άλλον. Ο τρόπος για να δώσουμε στο σκύλο να καταλάβει ποιος είναι το “αφεντικό”, γιατί σε μια αγέλη ένας είναι ο αρχηγός, πρέπει να ακολουθήσουμε μια σωστή γραμμή μεγαλώματος από κουτάβι. Βάζοντας σωστές βάσεις και μην επιτρέποντας οποιαδήποτε μορφή κυριαρχίας από το σκύλο π.χ. ακαθαρσίες μέσα στο σπίτι, τράβηγμα στη βόλτα και “παιχνιδιάρικα” δαγκώματα . Αυτά τα μαθαίνει ο σκύλος με την εκπαίδευση βασικής υπακοής. Στην εκπαίδευση αυτή, οπού ο σκύλος καλό είναι να τη ξεκινήσει μέχρι 6 μηνών, του μαθαίνουμε όχι απλά να εκτελεί εντολές αλλά αυτό που στη ουσία μαθαίνει είναι η θέση που κατέχει μέσα στην οικογένεια (αγέλη) και ποιος είναι ο ρόλος του μέσα σε αυτήν. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία ο σκύλος “ωριμάζει” γιατί αισθάνεται χρήσιμος, διότι πράττει κάτι το οποίο συμβάλει στην αρμονική συμβίωση μαζί μας. Δεν είναι άπραγος δέκτης χαδιού, το οποίο δυστυχώς συνηθίζεται, αλλά χρήσιμο μέλος της οικογένειας. Η εκπαίδευση αυτή επιδρά στο ψυχικό κόσμο του σκύλου, δίνοντας του αυτοπεποίθηση, γιατί αισθάνεται ενεργός, ενδυναμώνοντάς του το νευρικό του σύστημα.
Η διαδικασία που ακολουθώ στην εκπαίδευση της βασικής υπακοής είναι να χτίσω μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο αφεντικό και το σκυλί του, μια σχέση αληθινή και όχι μια σχέση που βασίζεται στην ευκαιριακή υλική ανταμοιβή γλυκισμάτων και ψεύτικων ανταμοιβών. Μια σχέση που θα διαρκέσει μια ζωή και δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο. Πάντοτε ανταμείβω τον σκύλο με κάτι φυσικό -το χάδι- το όποιο και εμείς οι άνθρωποι όπως και οι σκύλοι χρειάζονται και έχουν ανάγκη . Εργαλεία μου είναι η γλώσσα του σώματος, η κίνηση, το χρώμα της φωνής και το αληθινό ενδιαφέρον ως προς το σκύλο.
Εμείς, ο σκύλος και το λιοντάρι, είμαστε τα ποιο κοντινά αγελαία όντα στο ζωικό βασίλειο όπου η ομαδικότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας.

 

Η εκπαίδευση βασικής υπακοής είναι θεμέλιο στην αρμονική συμβίωση με το σκύλο μας.

Οι εντολές τις οποίες μαθαίνει ο σκύλος στη βασική υπακοή είναι:

1.Heel(κοντά): ο σκύλος περπατάει δίπλα μας
2.Sit(κάτσε): ο σκύλος κάθεται στο πισινό του
3.Stay(ακίνητος): ο σκύλος παραμένει σε στάση ακινησίας μέχρι τη στιγμή που θα τον φωνάξουμε
4.Down(κάτω): ο σκύλος κάθεται στα τέσσερα με τα πίσω πόδια στο πλάϊ
5.Comeon(έλα): ο σκύλος έρχετε σε εμάς
6.Jumpup(πήδα πάνω):ο σκύλος ανεβαίνει πάνω σε κάτι
7.Jumpdown(πήδα κάτω): ο σκύλος κατεβαίνει απο κάπου
8.Standup(σήκω): ο σκύλος σηκώνεται για περπάτημα
9.Let’sgo(πάμε): ο σκύλος ετοιμάζεται να περπατήσει

Υπάρχουν επίσης οι εντολές Νο(μη) όπου ο σκύλος σταματάει οποιαδήποτε απρεπή συμπεριφορά και Go(φύγε) όπου ο σκύλος απομακρύνεται απο εμάς.

Ο στόχος της εκπαίδευσης της βασικής υπακοής είναι να ελέγχουμε πλήρως το σκύλο μας είτε στο δρόμο, είτε στη πλατεία, είτε οπουδήποτε αλλού ακόμα και στη παραλία όταν εμείς κάνουμε μπάνιο και αυτός βρίσκεται στη θέση Down. Το σύστημα εντολοδοσίας είναι διπλό: δηλαδή φωνητική εντολή με κατάλληλο τονισμό και χρώμα στη φωνή μας και παράλληλα αντίστοιχες χειρονομίες με την ανάλογη στάση του σώματος. Το διπλό αυτό σύστημα μετάδοσης αφενός ξεκαθαρίζει εννοιολογικά την εντολή στο μυαλό του σκύλου και αφετέρου δεν του αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης. Είναι απαραίτητη η συνεκπαίδευση του ιδιοκτήτη με το σκύλο του μετά τα πρώτα μαθήματα έτσι ώστε να μάθει ο ιδιοκτήτης να χρησιμοποιεί τη φωνή του και το σώμα του γιατή οι εντολές απο μόνος τους δεν θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στο χειρισμό του σκύλου μας.